top of page

Stichtingsinformatie

 

 

 

 

 

 

 

Elk jaar verzorgde de stichting een vakantie voor kinderen uit een kinderhuis uit het Poolse plaatsje Dębno, een partnergemeente van Renkum. De stichting bestaat uit vele vrijwilligers en een 5-hoofdig bestuur. De organisatie van de kindervakantieweek was volledig afhankelijk van sponsors.
Stichting Kindervakantie Debno is opgericht op 9 mei 1994.

De kinderen die kwamen, konden in hun vakantie nergens naar toe en werden door ons een volledige week compleet in de watten gelegd. Ze vertrokken op zaterdagochtend met een bus uit Polen en ongeveer 10 uur later kwamen ze aan in de gemeente Renkum, wat tevens de "thuisbasis" was van allerlei activiteiten en uitstapjes. 
De kinderen hebben genoten vanuit hun tenen en de vrijwilligers genoten net zo hard mee. We keken een week tegen lachende kindergezichtjes aan, wat was dít toch ontzettend mooi om dit 25 jaar lang te mogen doen!

​​​​​​​​​​Het ontstaan:
Op het moment dat er in Polen vrije verkiezingen werden gehouden, in 1990, was een bestuursdelegatie uit de gemeente Renkum in D
ębno aanwezig om deze verkiezingen als waarnemer bij te wonen. Deze eerste contacten hebben geleid tot een "innige" samenwerking en leidde tot oprichting van het comité Renkum-Debno. Het werd een vast gebruik dat delegaties uit de gemeente Renkum overnachtten in het kindertehuis im. Stefanii Sempolowskiej te Dębno en altijd viel de grote gastvrijheid op. Op onze vraag "kunnen wij iets zinvols terug doen?" kwam de toenmalige directeur van het kindertehuis met het verzoek of het mogelijk was een aantal van zijn pupillen naar Nederland te laten komen voor een korte vakantie. Hierop werd een groep vrijwilligers gevormd die, buiten het comité Renkum-Debno om, vorm gaf aan deze tegenprestatie: het organiseren van een vakantieweek voor kinderen uit het kindertehuis. In 1992 vond de eerste vakantieweek plaats. Het werd zo'n geweldig succes dat de werkgroep spontaan opteerde voor een vervolg.

In 1994 is de Stichting Kindervakantie Debno in het leven geroepen en kreeg de "glans" die zij verdiende. Sinds 24 mei 1994 staat de stichting ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De kindervakantie wordt georganiseerd door enthousiaste mensen die het belang van deze traditie ondersteunen en willen voortzetten. Sinds 2006 komen er kinderen vanuit twee Poolse kindertehuizen naar de gemeente Renkum, namelijk vanuit Debno en vanuit Trzcinsko-Zdrój. In 2016 was het, na 25 jaar, de laatste keer dat de kinderen hier waren. 


​​​​​​​​​​De kinderen:
In het kindertehuis im. Stefanii Sempolowskiej te D
ębno wonen en leven ca. 20 kinderen en in het kindertehuis 'Promyk' uit Trzcinsko-Zdrój zijn dat er ca. 40. Het zijn over het algemeen geen wezen. De kinderen zijn veelal de dupe van trieste familie omstandigheden (alcoholverslaving, armoede, ruzie, overlijden of weglopen van ouders) en worden dan overgelaten aan hun lot. Zij hebben dan vaak al veel meegemaakt. In het kindertehuis worden zij liefdevol opgevangen en beschouwen het huis al gauw tot hun thuis. Gedurende de vakantie gaan veel kinderen naar familieleden, zoals grootouders, ooms en tantes of al getrouwde broers/zussen van de kinderen. De familieband is en blijft, als het kan, in Polen zeer hecht. Toch zijn er een aantal kinderen die nergens naar toe kunnen en gedwongen zijn om ook in de vakanties in het kindertehuis door te brengen. Deze categorie is als eerste in aanmerking gekomen voor de vakantie in Renkum. Het gebeurde soms dat dezelfde kinderen hier al vaker op vakantie zijn geweest. De keuze wie komt werd volledig overgelaten aan de directie van het kindertehuis. De groep die elk jaar kwam bestond gebruikelijk uit 24 kinderen, variërend in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, en vier begeleiders.

​​​​​​​​​​Het vakantieadres:
De eerste keer dat de kinderen hier waren was het verblijf- en slaapadres het OPV-padvindershuis "Trappershof". Bewust was gekozen voor één centrale plaats en de kinderen niet onder te brengen in gastgezinnen. De locatie "Trappershorst" was vanaf het tweede jaar ons vaste adres geworden maar is helaas in april 2008 deels door brand verwoest waardoor wij als stichting voor hoge logieskosten kwamen te staan en één jaar uit moesten wijken naar het clubgebouw van korfbalvereniging DKOD in Heelsum. Onze dank naar DKOD.

​​​​​​​​​​Het programma:
Elk jaar probeerden we weer een zo gevarieerd mogelijk programma samen te stellen. Hierbij werd rekening gehouden dat kinderen twee jaar achter elkaar aanwezig konden zijn. We bezochten een aantal wat verder gelegen locaties en hebben we o.a. een bezoek gebracht aan de Efteling, de Apenheul, Madurodam, Slagharen, Amsterdam, Scheveningen, enz. Daarentegen vonden we het ook belangrijk om een stuk van de gemeente Renkum en omgeving te laten zien. Zo zijn we o.a. geweest in het Openluchtmuseum, Lijn 50, het Airbornemuseum, het Airborne Kerkhof, kasteel Doorwerth, Burgers Bush, het Vitesse stadion en de Hoge Veluwe. Vaste onderdelen waren de barbecue met medewerking van de brandweergroep Oosterbeek en een culturele avond.
Sinds 2005 hebben we er voor gekozen om een thema te volgen. Het thema werd elk jaar pas een paar weken voordat de daadwerkelijke vakantieweek was, bekend gemaakt.

14de  kindervakantie : 2005, thema : "Trollywood".
15de  kindervakantie : 2006, thema : "Afrika".
16de  kindervakantie : 2007, thema : "Piraten".
17de  kindervakantie : 2008, thema : "Country & Western" (bij DKOD)
18de  kindervakantie : 2009, thema : "Tirol"
19de  kindervakantie : 2010, thema : "Holland"
20ste kindervakantie : 2011, thema : "20 jaar Feest !"
21ste kindervakantie : 2012, thema : "Around the world"
22ste kindervakantie : 2013, thema : "Survival"
23ste kindervakantie : 2014, thema : "Middeleeuwen"
24ste kindervakantie : 2015, thema : "Caribbean"
25ste kindervakantie : 2016, thema : "25 jaar"

De thema's en alles wat daar omheen plaats heeft gevonden, was elke keer een geweldig succes. Vooral de avonden zijn nog steeds onvergetelijk voor ons allen.


Einde aan een mooie traditie.

Na 25 prachtige vakantieweken komt er een eind aan deze mooie traditie. Door reorganisatie van het kindertehuis in Debno en omdat het steeds lastiger wordt om de financiën rond te krijgen hebben we besloten om er een punt achter te zetten. Dit betekent zeker niet dat de vriendschap voorbij is. Integendeel, zulke lieve mensen waar we lief en leed mee gedeeld hebben zetten we niet zomaar aan de kant. Het contact blijft bestaan en we zullen geregeld afreizen naar Debno en Trzcinsko-Zdrój.Met vriendelijke groet,
Stichting Kindervakantie D
ębno

bottom of page